Yleistä asennuksesta

Toimivan pihan ja pihakiveyksen rakentamisen ensimmäinen askel on hyvä suunnitelma.
Suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon mm. kivetettävän alueen käyttötarkoitus, kiven laatu ja väri, ja niiden sointuvuus pihan muuhun ilmeeseen. 

Majakiven valikoimista löytyy piharakentamiseen monia eri lajeja ja värejä. Saatavana on liuskekiviä, noppaa, nupua, graniittilaattoja yms. Sivuiltamme löytyy lisää tietoutta tuotteiden takaa.  

Mikä kivi, oikea liuskekivi

Koko ja
vahvuus

M

1-2 cm

M

2-3 cm

L

1-2 cm

L

2+cm

XL

3+ cm

Loivat koristepengerrykset

x

x

Pihapolut

x

x

x

Pihapolku askelma

x

x

Terassit betonipohjaiset

x

x

x

Patiot

x

x

x

Pienet pihat

x

x

Isot pihat

x

Ensimmäinen askel

Hyvin tehty pohjatyö on kestävän kiveyksen perusedellytys. Maaperän laatu ja kiveyksen käyttötarkoitus määräävät, miten paksu perusta kiveykselle tehdään.

Pohjolan ankarat sääolosuhteet, kosteus ja routiminen vaativat, että kiveyksen alta on aina kuorittava routiva maa pois. Poistettava alue määräytyy maapohjan mukaan. 

Autopihojen ja muiden vaativien kohteiden kiveyksien alta joudutaan usein poistamaan maata enemmän ja tamppaamaan tiiviiksi. Näistä löydät hyviä ohjeita esimerkiksi rautakaupoista ja viherrakentamisen liikkeistä. 

Asennushiekaksi suosittelemme max. 8 mm kivikokoa. Vanhalle pihalle asennushiekaksi riittää noin 3 cm kerros. Suositeltavaa on kuitenkin levittää alle jakava kerros (murske) n. 5-10 cm syvyyteen. 

Asennushiekan alle voidaan laittaa suodatin- tai maisemointikangas, joka estää ruohon kasvun ja maa-aineisten sekoittumisen. 
Asennushiekka tasataan siten että vedet eivät jää makaamaan alueelle. Asennushiekkaa ei tiivistetä. 

Koska pihakiveys on vain vähän vettä läpäisevä, on huolehdittava, että sade ja lumen sulamisvedet pääsevät tulvimatta valumaan pois pihasta sadevesiviemäreihin tai avo-ojiin.

Suunnitellut kivipinnan kallistukset onkin jo pohjatöiden yhteydessä ennakolta huomioitava. Päällystettävän alueen tulee siis aina olla kalteva (kaltevuus n. 2 % eli 2 cm 1 m:n matkalla). 

Pintavesien poistamiseen tarvittavat kallistukset pyritään tekemään jo pohjamaahan maan kuorinnan yhteydessä. Kallistuskulmat säilytetään koko perustustyö ajan. 

Tuumasta toimeen

(Muistihan ensiksi katsoa hyvät tarjous Kivipuodistamme? Tsekkaa tästä

Suosittelemme latomaan kiveykset mahdollisimman pienellä saumalla. Yleensä pieni sauma on 1-3 cm. Keskileveä 2-5 cm ja leveänä voidaan pitää 3-7 cm. Pienen sauma etuja on vähäinen pinta-ala haittakasveille ja vähäinen saumahiekan ylösnousu

Aloitus

Sommittele paloja paikalleen. Jos kivestä halutaan pala pois, voidaan kiveä työstää seuraavasti:

  1.  Merkitse kohta minkä haluat lohkaista.
  2.  Katso että pohja on pehmeä - sopiva työstöalusta on asennushiekan päällä. Tällöin estetään palan tahaton lohkeminen. Kivi lohkeaa juuri siitä missä on eniten painetta!
  3. Lohkomiseen voidaan käyttää esim. kiviveistä (esim. lattaraudan palanen.) tai moskaa millä saat jaettua voimaa tasaisemmin kivelle.
  4. Isojen palojen halkaisuun suosittelemme tekemään kulmahiomakoneella. Halkaisu tulee suorittaa puoleenväliin asti ja tämän jälkeen katkaista terävää kulmaa vasten (esim. ratakiskon palanen)
  5. Lisää tarvittaessa asennushiekkaa että saat kiven tasattua hyvin samalle tasolle muiden kanssa. 

Hiero kivi kunnolla paikalleen ja tarvittaessa voit käyttää kumivasaraa apuna, että saat kiven mahdollisimman hyvin tuettua pohjaan.

Pienen kuopan kaivaminen kiven alle helpottaa kiven tukeentumista reunoista paremmin. 

Saumaus

Saumoihin suosittelemme kivituhkaa max. 3 mm kivikoko. Hyvin perustetuille pihoille käyttää myös kovettuvia saumalaasteja – kysy myynnistämme lisää. 

Vinkkejä

Tarvitsemasi välineet: vatupassi, liitu, kivehalkaisuun sopivat välineet, kuten esim. kiviveitsi tai kulmahiomakone, kumivasara, lapio, harja.

Suosittelemmame maa-aineet: jakava maa-aines (murske), asennushiekka max. 8 mm kivikoko ja kivituhka max. 3 mm kivikoko. 

LIUSKEKIVIEN HOITO-OHJEET

Tavanomainen lika

Päällysteeseen tarttuneen ja imeytyneen lian poistoon voidaan käyttää painepesuria. Älä kuitenkaan pese liian läheltä. Kivi saattaa kirkastua joiltakin kohti liikaa. Pesun jälkeen saumoihin lisätään tarvittaessa saumaushiekkaa. 

Ruoho tai sammal saumoissa

Ruoho ja sammal voidaan poistaa tehokkaalla painepesurilla. Sammaleen saa kasvamaan muuttamalla maaperää happamammeksi. Ruohon saa kasvamaan sekoittamalla hiekan sekaan hivenen multaa. Sammal kasvaa parhaiten happamessa maassa. 

Painumien tai kohoumien korjaus

Poistetaan kiveys tai laatoitus kyseiseltä alueelta  ja poistetaan kiveyksen tai laatoituksen alle kasvaneet puun juuret tai kivet yms., jotka ovat voineet aiheuttaa kohoumia

Lumen ja jään poisto

Käytetään tavanomaisia mekaanisia menetelmiä.. Suositeltavia menetelmiä ovat lapiointi, kolaus, käsin harjaus. Auraus raskaalla kalustolla esim. traktori, jossa kauha tai aura, aiheuttaa päällysteen pintaan naarmuja ja mahdollisesti rikkoo kiviä ja laattoja. Suolan tai muiden kemikaalien käyttö ei vahingoita kiveä.

Kalkkihärme

Päällysteen pintaan saattaa tulla kalkkihärmettä happamien sateiden vuoksi. Kalkki poistuuu aikaa myöten yleensä itsestään. Kalkkihärmeen muodostuminen on luonnollista. Haitta on esteettinen. Kalkkihärme voidaan  poistaa kemikaaleilla.

Ajoneuvojen nastarenkaat

Nastarenkaat saattavat nostaa kivipölyä pintaan, mutta ei vahingoita kiveä. Jäljet häviävät sateen myötä itsestään.